Natuurgodsdienst

De Germanen geloven in veel goden. Wodan is de god van de oorlog. Donar is de god van de donder. Freya is de godin van de liefde. De Germanen hebben een natuurgodsdienst. Ze geloven dat de goden allerlei dingen in de natuur laten gebeuren. Als het onweert, rijdt Donar met zijn kar over de wolken. In ons leven komen de Germaanse goden ook voor. De dagen van de week zijn naar hen genoemd. Woensdag komt van de god Wodan. Donderdag van de god Donar. En vrijdag van de godin Freija. Sommige van onze feestdagen zijn op dagen die toen ook speciaal waren. In de tijd dat wij Kerstmis vieren, vierden de Germanen het feest van de Zonnewende. Dan is het feest, omdat de dagen weer langer worden.

Wodan
Wodan is de baas van de Germaanse goden. Zijn naam betekent ‘De Woedende’. Wodan rijdt op een witte schimmel met acht poten. Dat paard heet Sleipnir en kan vliegen. In zijn hand draagt Wodan een speer. Op zijn schouder zitten twee kraaien: Hugin en Munin. Deze kraaien vliegen over de wereld om te zien wat er allemaal gebeurt. Dat vertellen ze aan hun baas. Wodan voert een groot leger aan van gestorven mensen. Hij heeft maar één oog. Het andere oog heeft hij geruild voor bijna alle kennis die er op de wereld is.

 

Donar
Donar is de Germaanse god van de donder. Hij heeft een grote baard. Hij rijdt met een strijdkar over de wolken. Die kar wordt getrokken door een bok. Donar heeft een bijzondere hamer. Daar hoeft hij niet mee te mikken. Met die hamer gooit hij altijd raak. De hamer keert vanzelf terug in zijn hand. Als het dondert, denken de Germanen dat Donar met zijn bokkenkar over de wolken rijdt. Als hij zijn hamer gooit, bliksemt het op aarde

Christendom
Karel de Grote gelooft in één god. En in Jezus, de zoon van God. Dit geloof heet het christendom. De Germanen geloven in veel goden. Bijvoorbeeld in Wodan, Donar en Freya. Zij hebben een natuurgodsdienst. Karel de Grote wil dat iedereen hetzelfde gelooft als hij. De mensen mogen niet meer in hun oude goden geloven. Hij stuurt zendelingen door het land. Die vertellen over het christendom. Twee beroemde zendelingen zijn Willibrord en Bonifatius.

 

http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/2110/Het%20Klokhuis%20maakt%20Geschiedenis%3A%20Willibrord

 

 

Bonifatius
Bonifatius is de opvolger van Willibrord. Het is Willibrord niet gelukt om de  Friezen te bekeren. Ze blijven in hun oude goden geloven. In 754 probeert ook Bonifatius om de Friezen in één god te laten geloven. Maar de Friezen willen dit niet. Ze vermoorden Bonifatius met een bijl. Een oud verhaal vertelt dat Bonifatius de Bijbel boven zijn hoofd houdt om zijn leven te redden. Bekijk het filmpje:

http://www.schooltv.nl/video/bonifatius-bij-dokkum-vermoord-waarom-eigenlijk/

 

Ga naar 

http://gebruikers.zwijsen.nl/Een-zee-van-tijd-2/Klik-en-leeroefeningen/Audiofragmenten-lesboekteksten.htm

 

Klik op luisterles "De Franken" Luister naar Fragment 4.